Lázcsillapítás

A láz nem betegség, hanem általában betegséget jelző tünet. Fontos és hasznos élettani reakció, mely lassítja a kórokozók szaporodását, fokozza a szervezet immunreakcióit, ezzel elősegíti a gyógyulást. Emiatt 38 fok alatt nem szükséges a gyermek hőjét csillapítani.

Normál testhőmérséklet: 36-37 C Hőemelkedés: 37-38 C Láz: 38-39 C Nagyon magas láz: 39-40 C

Gyógyszeres lázcsillapítás:

3 fő hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszert adhatunk: Paracetamol Amidazophen Ibuprofen Szükség esetén ezek egymással kombinálhatók, de 6 órán belül ugyanabba a csoportba tartozót ne adjunk a túladagolás veszélye miatt!

Fizikális lázcsillapítás:

Javasolt a gyógyszeres kezelés sikertelensége esetén, vagy nagyon magas láznál, azt kiegészítve. Két formája van:

Törzsborítás:

Állott vizes törülközőbe csavarjuk a gyermeket, 10 percenként frissítve a törülközőt. Háromszor is ismételhető. Minél nagyobb a beborított felület, annál hamarabb következik be a hőleadás!

Hűtőfürdő:

Kellemes, testhőmérsékletű vízbe ültetjük a gyermeket. Csak lassan adagoljuk a fürdővízhez a hideget. 15-20 percnél ne tartson tovább a hűtés.

Láz csillapított gyermeket soha ne takarjunk be melegen és szellős ruhába öltöztessük, hogy ne akadályozzuk a hőleadást.

FONTOS: 3 hónapnál fiatalabb kis csecsemőt láz esetén orvosnak meg kell mutatni, általában kórházi kivizsgálás is indokolt!

Egyéb esetekben első a szakszerű lázcsillapítás, utána konzultáljon a háziorvossal, vagy az ügyeletet ellátó kollégával.